Cara Nak Buat Ketupat Palas Inti Daging

Sarung ketupat Serunding ikan utk inti. Lepas siap bungkus boleh difrozenkan ataupon nak kukus terus untuk dimakan.


Pin On Malay Cuisine

Hari ni saya nak berkongsi cara membuat ketupat palas jagung.

. Pastu bleh la bungkus ngan daun palas hingga abis pulut sekilo. 12 kg santan pekat saya gantikan dengan 3 biji kelapa parut- ambil 1 gelas pati santan pekat dan 1 gelas santan cair 12 kg gula 1 kepal garam buku di bahagi 4 14- saya guna garam mesinjadi saya masukkan sikit2 dalam santan dan rasa. Seperti tidak lengkap lebaran samaada Hari Raya Puasa atau Aidil Adha tanpa menghidangkan ketupat.

IKLAN Ketupat serunding Bahan-bahannya. CARA MEMASAK KETUPAT DAUN PALAS. Kalau nak tengok entri tu boleh klik LINK ni CARA BUAT KETUPAT PALAS JANTAN PALING MUDAH.

Masak santan bersama air dan garam. Campur beras dengan sedikit kapur sirih. Tos kan beras pulut.

Sehingga ketupat juga tidak rusak saat direbus. Terima kasih bebanyak yer kalu dak ketupat mokcik tak berinti laa. Daftar Isi 1.

Memang menjadi satu tradisi turun temurun ketupat palas dihidangkan pada hari raya. Masa tu princess Paparea Rea Hanna Sophea berumur 2 tahun. Panaskan minyak 12 senduk minyak.

Cara Masak Ketupat Setelah mempersiapkan bahannya Pins sudah bisa menerapkan cara membuat ketupat di bawah ini ya. Siap kukus tuang dalam besen. Selain tu nak bersih la cikit daun tu dari habuk2 yang ada dalam dia.

Sebelum kukus pasti pengukus tu dilapik dengan jaring. Gaul rata dalam masa 3 minit. Masak sampai dagingnya empuk elok.

Beras pulut dibersihkan dan rendam selama 12 jam. Untuk makluman korang semua kita perlu balut dulu daun palas sebab nak lentur daun palas tu bagi dia ada bentuk ketupat. Masukkan beras pulut yg siap dibasuh.

Rebus atau kukuslah ketupat tu selama 30-40 minit. Kalau tak pasti takut tak masak lepas 20 minit boleh cuba ambil sebiji dan rasa. Seperti yang kita maklum ketupat daun palas adalah hidangan istimewa bagi penduduk di utara semenanjung Malaysia dan di gandingkan dengan rendang atau kari pada hari lebaran.

Kukus pulut kali pertama selama 40 minit. Kemudian kukus hingga masak. Cuci bersih beras dan rendam di dalam air selama 3 jam angkat dan tiriskan.

Pulut masih panas-panas buboh santan tadi. Mokcik wat pulut sekilo dpt dlm 50 bijik lebih kurang. Masukkan kerisekgaramgula dan perasa sesedapnya.

Untuk mula2 ni daun palas ni kita balut. Bila letak beras pulut. Kukus pulut kali kedua selama 20 minit.

Bumbui dengan garam secukupnya. Alhamdulillah saya cuba tengok memang dah masak elok. Bahan-bahan1 Kg beras pulut1 cawan 350 ml santan pekat kalau nak lebih berlemak boleh lebihkan santan1 cawan air agak-agakGaram secukup rasaDaun pandan.

Daun palas Serunding daging. Kukus pulak kali kedua selama 20 minit. Cara Membuat Ketupat yang Pulen dan Anti Gagal.

Tuang pulut dalam besen. Masak air untuk mengukus hingga didih. Tumis bahan kisar sampai naik bau.

Masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris. Dua hal terpenting dalam pembuatan ketupat yaitu pemilihan beras yang tepat dan kualitas daun atau janur kelapa yang baik. Instagram omavia_kitchen 1.

Daun kelapa yang masih muda akan mudah dibentuk dan tidak patah. Sediakan daun palas terlebih dahulu. Campurkan santan bersama air.

Lepas siap bungkus boleh difrozenkan ataupun nak kukus terus untuk dimakan. Kalau nak daun tu tak patah masa nak membalut ambil daun pandan sehari awal dan rendam dalam air supaya lembut dan mudah dibentuk Kukus 15-20 Minit Bila dah siap balut saya kukus lagi selama 15-20 minit. Tuang pulut dalam besen gaulkan rata.

Air perlu dimasukkan sedikit demi sedikit agar pulut tidak lembik. Bahan yang harus dipersiapkan dalam pembuatan ketupat. Cukup sekadar dibasuh bersih sahaja.

Resepi Ketupat Serunding Imej via Facebook Bahan-bahan. Ni mokcik beli ngan Su Lahia. Tunggu pulut sejuk dalam 2 atau 3 jam baru boleh bungkus dengan daun palas.

SOTONG GORENG KUNYIT BERKUAH2 KETUPAT PALAS3 KETUPAT PALAS BERKACANG DAN KARI DAGING Fizas Cooking4 Resepi Daging Masak Hitam Memang Gerenti Terangkat5 Buat Sendiri Ketupat Palas Untuk Raya Cara Nak Bungkus Ikut Tutorial6 Mai Sepinggan. Tunggu pulut sejuk dalam 2 atau 3 jam baru boleh bungkus dengan daun palas. Kalau kamu berencana untuk membuat anyaman ketupat sendiri belilah daun kelapa yang masih muda.

Yang entri sebelum ni punya edisi tahun 2016. Buat lubang ditengah-tengah beras untuk wap naik dalam pulut. Video membalut ketupat palas ni Edisi Raya Tahun 2017 yang baru saja lepas.

Buka daun palas dan bentukkan seperti ketupat supaya senang utk membalutnya. Masukkan ayam atau daging. Walaupun kini banyak gerai lemang didirikan di Kedah ni bagai cendawan tumbuh selepas hujan orang utara tetap menyediakan ketupat palas.

KETUPAT PALAS KETUPAT DAUN PALAS7 Resep Masak Soto Daging8. Daun palas Serunding daging. Dalam masa 3 minit.

Setiap kali raya ketupat palas menjadi kemestian kepada orang utara terutama di negeri Kedah dan Perlis. Pastikan panci untuk merebus cukup besar dan air rebusan banyak untuk merendam ketupat pada saat proses perebusan. Jenis beras yang digunakan agar tekstur ketupat dapat pulen sempurna yaitu.

Kemudian masak santan tersebut bersama gula dan garam hingga mendidih. Masukkan pulut yang baru siap dikukus panas-panas ke dalam bekas bersesuaian dan masukkan santan.


Rebus Ketupst Nona Nasi Masakan Dapur


Pin By Vivi Maria On Jajanan Pasar Indonesia Traditional Snacks Snacks Dishes Savory Dessert Cooking Recipes


Pin On Ketupat Palas Aidilfitri


Ketupat Palas Jagung Fiza S Cooking Makanan Resep Masakan Kari

Comments

Popular posts from this blog

Karangan Cara Untuk Berjaya Dalam Peperiksaan

Cara Nak Buat Jambangan Bunga Yang Mudah